První kurzy se konají v sobotu 6. dubna od 10 a od 13 hodin. Vedou je pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. Pro velký zájem je letos pečení rozšířeno i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky.

Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století.

První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.

Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, navíc je prodává i volně přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.

Kdy pečeme?

  • červenec, srpen 2020 – každé úterý a sobotu 10 až 13 hodin
  • září, říjen, listopad 2020 – termíny budou upřesněny (většinou každou sobotu 10 až 13 hodin)

 

Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob.

Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz