Když se vydáte prozkoumávat českou krajinu, nezapomeňte také na její podzemní krásy! Kde všude je možné obdivovat podzemní bludiště a krápníkovou výzdobu? Čtěte v našem článku.
Další tipy na cestování nejen po Česku.

Bozkovské jeskyně

Bozkovské jeskyně leží na okraji obce Bozkov, nedaleko Semil. V nejnižších částech jsou jeskyně trvale zaplaveny vodou, která zde vytváří velká podzemní jezera. Vyznačují se neobvyklým rozsahem selektivní koroze stěn a stropů a ojedinělými formami těchto útvarů. Díky délce dosud objevených prostor a výškovému rozpětí jsou nejdelšími dolomitovými jeskyněmi v Česku. Bozkovské jeskyně tvoří dva, prakticky oddělené, jeskynní komplexy, které byly v době jejich zpřístupnění propojeny. Pro veřejnost je přístupný úsek dlouhý 400 metrů. Teplota vzduchu v jeskyni je cca 7,5-9 °C.

Koněpruské jeskyně

Nedaleko středočeského Berouna se nacházejí Koněpruské jeskyně. Jsou součástí Českého krasu a byly objeveny v roce 1950, veřejnost do těchto jeskyní poprvé zavítala roku 1959. Jedná se o vápencové jeskyně a jejich celková délka je více než 2 kilometry. Návštěvníci si mohou prohlédnout trasu dlouhou 620 metrů. Koněpruské jeskyně jsou unikátní svými paleontologickými nálezy.

Chýnovská jeskyně

Chýnovská jeskyně, nacházející se nedaleko Tábora, byla první českou jeskyní zpřístupněnou pro veřejnost – první návštěvníci ji viděli už v roce 1868. Dodnes jsou zachována původní kamenná schodiště a prohlídka jeskyně je malou romantickou exkurzí do historie.

V Chýnovské jeskyni nebudete obdivovat bohatou krápníkovou výzdobu, ale spíše barevnost stěn a stropů, na nichž se střídají vrstvy mramorů a amfibolitů. Celková délka dosud prozkoumaných částí jeskyně je více než 1400 metrů, návštěvníci si mohou projít trasu dlouhou 260 metrů. Teplota vzduchu je zde 5-9 °C.

Zbrašovské jeskyně

V Teplicích nad Bečvou vás zvou k návštěvě Zbrašovské jeskyně. Tento jedinečný jeskynní systém evropského významu vznikl současným působením atmosférických vod a teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek ve vápencích. Jeskynní komplex byl objeven v roce 1912 a veřejnosti je přístupný od roku 1926. Jeskyně se pyšní unikátní výzdobou tvořenou aragonitem a raftovými stalagmity. Jedná se o nejteplejší jeskyně v celém Česku a celoroční stálou teplotou je zde 14,5 °C. Nedaleko jeskyní se nachází Hranická propast, která je nejhlubší zatopenou propastí světa a nejhlubší českou propastí.

Javoříčské jeskyně

Nedaleko Mohelnice se nacházejí Javoříčské jeskyně. Podzemní systém těchto jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Podstatná část jeskynního komplexu byla objevena v roce 1938. Javoříčské jeskyně vznikly v ostrůvku devonských vápenců a na jejich vývoji se podílel potok Špraněk, který dal jméno i národní přírodní rezervaci nad jeskyněmi.

Mladečské jeskyně

V krajině Litovelského Pomoraví najdete Mladečské jeskyně. Uvnitř se nachází složitý labyrint chodeb a dómů, prostory vás oslní bohatou krápníkovou výzdobou. Mladečské jeskyně jsou také důležitou památkou dávného osídlení – bylo tu totiž největší a nejstarší sídliště cromagnonského člověka ve střední Evropě. Světově známým archeologickým nalezištěm je Dóm mrtvých se zbytky ohnišť a kostí pravěkých zvířat a rekonstrukcí dávného rituálu. Mezi nejkrásnější a téměř neporušené prostory patří v Mladečských jeskyních Chrám přírody nebo Panenská jeskyně. Dominantou a symbolem podzemního systému je přes dva metry vysoký stalagmit nazývaný Mumie.

Jeskyně Na Pomezí

Jen kousek od lázeňského města Jeseník můžete navštívit Jeskyně Na Pomezí. Tyto jeskyně jsou největší zpřístupněný jeskynní systém v Česku vzniklý rozpouštěním mramoru, tzn. krystalického vápence. Uvnitř komplexu najdeme úzké, místy vysoké chodby, které se v některých místech rozšířují v menší dómy. Výzdobu tvoří kaskády a mohutné členité krápníky.

Jeskynní komplex je dlouhý asi 1870 metrů, turisté mohou projít trasu 390 m. Průměrná teplota v jeskyních je 7-8 °C.

Jeskyně Na Špičáku

Nedaleko Jeseníku se pak nachází také Jeskyně Na Špičáku. Místní jeskyně se řadí mezi nejstarší písemně doložené jeskyně ve střední Evropě. Podzemní labyrint je vytvořen v devonských mramorech a je dlouhý přes 400 metrů. Návštěvníkům je pak k dispozici 220 metrů dlouhá prohlídková trasa.

Punkevní jeskyně

V Moravském krasu nedaleko Blanska lákají k návštěvě Punkevní jeskyně. Jejich objevitelem je Karel Absolon, který postupně objevoval jejich části v letech 1909–1933. Podzemím jeskynního komplexu protéká řeka Punkva. Na systém jeskyní se také napojuje propast Macocha. Část prohlídkové trasy procházejí návštěvníci pěšky a část vede po řece Punkvě na lodičkách. Délka celé trasy je 1250 metrů.

Punkevní jeskyně ročně navštíví 200 000 turistů, jsou taky nejnavštěvovanějším jeskynním komplexem v Česku a zároveň jedinou zpřístupněnou jeskyní v Česku s podzemní plavbou pro návštěvníky.

Jeskyně Balcarka

Poblíž Ostrova u Macochy najdeme jeskyni Balcarku. Jeskyně Balcarka se nachází v malebném krasovém žlebu nedaleko obce Ostrov u Macochy. Jeskynní systém chodeb, puklin a dómu je dvoupatrový a jeho vstupní portál je významná paleontologická a archeologická lokalita.

Kateřinská jeskyně

V severní části Moravského krasu se nachází také Kateřinská jeskyně. Na rozdíl od ostatních okolních jeskyní není příliš vyzdobena krápníky. Unikátní je hlavně tím, že tzv. Hlavní dóm je největší jeskynní prostor v Česku. V roce 1909 tuto jeskyni objevila skupina Karla Absolona a hned o rok později byla otevřena veřejnosti. V současné době činí délka prohlídkové trasy 580 metrů. Hlavní dóm má skvělou akustiku, proto se v něm konají také kulturní akce. Stálá teplota v jeskyni je 7 °C.

Sloupsko–šošůvské jeskyně

Sloupsko–šošůvské jeskyně jsou rozlehlý dvoupatrový jeskynní systém se spoustou dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí. Eliščina jeskyně je díky své akustice občas využívána jako koncertní síň. Sloupsko-šošůvské jeskyně zdobí velké množství křehkých barevných krápníků. V rámci prohlídkové trasy uvidíte i jeskyni Kůlnu, podzemním korytem Sloupského potoka jsou pak jeskyně spojeny i s Amatérskou jeskyní a tvoří společně téměř 35 km dlouhý komplex.

Jeskyně Na Turoldu

V jihomoravském Mikulově se nachází jeskyně Na Turoldu. Až příště budete na Pálavě, najděte si mezi návštěvami sklípků také čas na tuto jeskyni. Jeskyně Na Turoldu o délce 1650 metrů tvoří jeskynní komplex spolu s Liščí dírou – dohromady tvoří spleť chodeb, síní s domů o délce 3100 metrů.