Víte jak se dostanete do ledové jeskyně Víl, kde vyrůstají rampouchy různých velikostí, záclony z ledu, ledová brčka a například útvar připomínající trpaslíky? Zavítejte do jeskyně víl v národním parku České Švýcarsko. Budete mít o zábavu postaráno.

Jeskyně víl je pískovcový skalní převis s podzemními prostory, kde každoročně v zimě vzniká unikátní ledová výzdoba. Ze stropů a ze dna jeskyně vyrůstají ledové rampouchy různých velikostí, forem a tvarů. Jeskyně víl se nachází ve stráni na pravém břehu řeky Křinice v národním parku České Švýcarsko v Kyjovském údolí, přibližně 2 kilometry od Kyjova.

Jak se k jeskyni Víl dostanete?

Pokud se vydáte z Kyjova, jděte po červené značce podél řeky Křinice. Po necelém kilometru dojdete ke skále, v níž je zasazena pamětní deska, na které je napsáno: “ Koho neosloví láska k domovu. Kdo necítí být se jí posílen. Kdo pro ni v srdci nemá prostoru. Zdá se mi bohem opuštěn.“

Pěšinka, směrem dolů od cesty k toku Křinice vás dovede do malé dvouprostorové jeskyně, které si říká Vinný klep. Název dostala podle krápníkům lahvovitého tvaru, které se zde tvoří koncem zimy.

Vraťte se zpátky na cestu, přijdete k rozcestníku Pod praporkem, odtud jděte po směru k toku Křinice. Odbočka k jeskyni Víl je vpravo.

Základní informace

  • Doprava – nejbližší autobusová a vlaková zastávka Krásná Lípa (přibližně 6,6 km od označených turistických stezkách)
  • Parkování – parkoviště v Kyjově ( cca 2 km po červené stezce)
  • Informační centrum České Švýcarsko

Doporučení a upozornění pro návštěvníky

Prohlídka ledového království v Jeskyni víl se dá umocnit tím, že za rampouchy umístíte a zapálíte drobné čajové svíčky. Hořící svíčky v kombinaci s ledovou výzdobou vytváří úžasnou podívanou. Svíčky však nenechávejte hořet příliš dlouho, aby se ledová výzdoba neničila. Doporučuje se vzít do jeskyně čelovku.

Jeskyně je dostupná celoročně