Chcete si užít den plný pohody? Chcete se seznámit se zvířaty víc, než jen z informační tabule? Pak zavítejte do ZOO Dvůr Králové, kde se navíc můžete stát ošetřovatelem nebo bydlet ve stylovém hotelu či kempu.

Brány zoo Dvůr Králové se pro veřejnost poprvé otevřely 9. května 1946 pod vedením Josefa Fabiána. Významným milníkem se pro zoo stal přelom 50. a 60. let. Pod vedením Františka Císařovského tehdy došlo k modernizaci zoo a jejímu rozšíření z původní rozlohy 6,5 ha na 28 ha, i když naprostá většina staveb a modernizací proběhla v rámci Akce Z a bezplatně je provedli zaměstnanci a občané města.

Zoo Dvůr Králové je zaměřena na africká zvířata – tuto specializaci prosadil v 60. letech 20. století tehdejší ředitel Josef Vágner, který následně zorganizoval několik výprav safari do Afriky a odchytil množství zvířat, zejména kopytníků (žiraf, zeber, antilop, nosorožců apod.) a díky tomu význam zoo již v 70. letech přesáhl hranice tehdejšího Československa. Od roku 1989 jezdí po safari upravené turistické autobusy s návštěvníky přímo mezi zvířaty, od roku 2011 je možné tuto trasu vykonat i ve vlastních vozech návštěvníků. Součástí zoo Dvůr Králové je také galerie obrazů Zdeňka Buriana, slavného ilustrátora pravěku.

Pavilony a ptačí svět

V zoo ve Dvoře Králové jsou k vidění především tropické pavilony, Ptačí svět a Vodní svět, kde můžete zvířata pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Hlavně u dětí jsou oblíbené pavilony šelem, hravých opic, roztomilých hrošíků, lvíčků a samozřejmě lvů. Jeden z pavilonů je věnován také vzácné žirafy okapi, kterou chová Královédvorská ZOO jako jediná ve střední Evropě. Pro zvídavé návštěvníky je určena galerie obrazů pravěkých zvířat od Zdeňka Buriana a expozice dinosaurů, se kterými budete cestovat časem.

Výletní vláček a Safaribus do pohody i nepohody

Přímo k Safari vás může dopravit malý výletní vláček, který navíc projíždí kolem výběhů. Prostřednictvím Safaribusu vjedete za brány africké divočiny s volně pobíhajícími stády zeber, pakoňů či antilop. Zvířata se nerušeně pasou a užívají si svobody na loukách, zatímco je pozorujete z pohodlí dvoupatrového autobusu. Tento výlet je v ceně vstupného.

Program ZOO

Podle ročních období se mění podoba i program ZOO. Sváteční a klidnou podobu má v období Vánoc a strašidelná je v Týdnu duchů. O prázdninách se zase můžete vydat na noční prohlídku ZOO. Zoo Dvůr Králové už dávno neslouží pouze jako zábavní park pro zvědavé návštěvníky. Přijala také funkci ochrany ohrožených živočichů, vzdělávání a výzkumné činnosti. Pomocnou ruku může podat každý, a to prostřednictvím programu Adopce zvířat, který zde funguje.

Pro školáky je připravený zajímavý program

Pokud školy a dětské kolektivy spojí návštěvu dvorské zoo s netradiční výukou přírodopisu, dostanou v hlavní sezoně slevu vstupného ve výši 35 procent na jedno dítě či studenta. S vybraným programem vstupné pouze 95 Kč na žáka (pouze školní kolektivy ve všední dny) + cena zvoleného výukového programu. Pokud využije kolektiv některý ze vzdělávacích programů, dostane automaticky zmíněnou slevu. K ceně se připočítá 30 korun za vzdělávací program pro celou skupinu, v případě samostatné práce s pracovními listy. Pokud kolektivu nestačí hledání informací v terénu a vyplňování pracovních listů, může si objednat program se zoolektorem. V tomto případě činí příplatek ke vstupnému 175,- Kč pro skupinu do 25 dětí. Samozřejmostí je vstupné zdarma pro řidiče autobusu a pro doprovod dětí (dva učitelé na jednu skupinu).

Ubytování u zvířat si vychutnejte ve stylovém Hotelu Safari či kempu přímo v zoo.