Nejznámější a nejoblíbenější částí Českého ráje jsou bezpochyby Prachovské skály. Patří k nejstarším přírodním rezervacím v České republice.

prachovske-skaly-let-balonem

Prachovské skály jsou skalní uskupení pískovcových útvarů různých tvarů, rozkládající se zhruba 5 až 7 kilometru severozápadně od města Jičín, přírodní rezervace, součást CHKO Český ráj a oblíbený cíl turistů. Prachovské skály vznikly v období druhohor jako usazeniny na okraji moře.

Něco málo z historie

Prachovské skály byly osídleny lidmi již v mladší době kamenné. Ve skalách lidé nacházeli přirozené útočiště před nepřáteli a ochranu před nebezpečím. Na počátku 6. století vytvořili Slované systém opevnění vybudováním systému dodnes patrných valů. V prostorách Prachovských skal došlo také 29.6. 1866 k prusko-rakouské bitvě, kterou připomíná několik pomníčků. Skály jsou v majetku rodiny Schliků. která podporovala zpřístupnění Prachovských skal od konce 19. století.

Zřícenina hradu Pařez

Zajímavosti

Skály byly zpopularizovány stejnojmennou písničkou Ivana Mládka. Nyní jsou zde pro turisty vytvořeny vyhlídkové okruhy. Turistická sezóna zde trvá od 1. dubna do konce října. Přístup do skal je zpoplatněn. Horolezci mají možnost zakoupit permanentku za zvýhodněnou cenu a mohou se pohybovat i mimo vyznačené cesty, musejí být ovšem členy ČHS nebo UIAA. Ve skalách se nachází řada upravených, různě pojmenovaných vyhlídek. Uprostřed skalní oblasti se nalézá přírodní koupaliště Pelíšek. Nalézá se zde i skalní hrad Pařez, který se stal kulturní památkou České republiky.

Velký okruh vás seznámí s velkým množstvím zajímavých míst

Hustá síť turistických značek vás provede roklemi, stržemi, úžlabinami, po vršcích pískovcových skal s vyhlídkami a kouzelnými zákoutími. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka prof. Hekena či Císařská chodba. V horkých letních dnech se unavení turisté mohou osvěžit v přírodním koupališti U Pelíška, pojmenovaném po duchu těchto skal.

Malý prohlídkový okruh prochází úzkou, jen 35 cm širokou skalní štěrbinou, odtud vystoupíme na dvě nejznámější vyhlídky, zpět se vrátíme Císařskou Chodbou mezi mohutnými skalními bloky. Prohlídka tohoto okruhu může trvat asi 3/4 hodiny. Velký prohlídkový okruh prochází přes sedm vyhlídek, návštěvník zde stoupá mnohokrát po schodištích, vytesaných do skály, protáhne se úzkými štěrbinami mezi obrovskými balvany. Okruh je 3,5 km dlouhý a jeho prohlídka může trvat až 2,5 hod.

Za plné vstupné zaplatíte 60 Kč a za snížené 30 Kč.

Web: www.prachovskeskaly.com