Díky obrovské ploše Lipenské přehrady poskytuje v zimních měsících ideální podmínky pro bruslení na zamrzlé hladině. Lipno zamrzá od prosince do března. Nejen bruslařům jsou k dispozici pravidelně upravované trati v Horní Plané a Lipně nad Vltavou. Bruslit se také dá na neoficiální trati v rámci celého jezera.

 

Roku 2012 byla za přítomnosti komisaře bruslařská dráha z Lipna nad Vltavou do Frymburku označena jako nejdelší bruslařská dráha na světě. Dráha se svou délkou 10 922 metrů překonala 7.8 kilometrů dlouhou bruslařskou dráhu v kanadské Ottawě.

Pokud mezi obcemi Lipno nad Vltavou a Frymburk dosáhne led bezpečnostní tloušťky (cca 17 – 20 cm) pravidelně upravovaná bruslařská dráha, která měří téměř 12 km, stejně jako tzv. Hornoplánská trasa s 15 km bude pro veřejnost otevřena. V roce 2012 byly obě dráhy poprvé v historii propojené na rekordních 38 km z Lipna nad Vltavou až do Perneku ( tento spoj není upravován pravidelně ).

 

Po trati najdete pár ledových barů

Bruslařská dráha je doslova široká jako dálnice. Je šest až osm metrů široká a vstup na ní je zdarma. V Lipně nad Vltavou můžete využít půjčovnu bruslí. Po trati potkáte také několik ledových barů. V letošním roce 2017 je zatím propojena magistrála v úseku Frymburk – Přední Výtoň a Lipno nad Vltavou. Ve Frymburku a v Lipně jsou zároveň vytvořeny samostatné ovály o délkách cca 4 km. Celá dráha tak měří 12 – 15 km.

Web: lipno.info