Říční a sluneční lázně v Luhačovicích jsou v letní sezóně plně otevřené, ale zatím jen ke slunění. Historické sluneční lázně v Luhačovicích ale stále láká obyvatelé, kteří v areálu relaxují a čerpají energii.

Plovárna Říční a sluneční lázně s bazénem, byla postavena v roce 1903 a napuštěna byla původně z protékající říčky Šťavnice. V lázních byla vstupní budova a otevřené dřevěné kabinky s bílými plachtovými závěsy, umístěné po stranách bazénu.  V převlékacích dřevěných kabinách je dodnes zachováno původní vybavení: zrcadla, poličky se zásuvkami, lavice a stoličky.

Historické lázně

Součástí plovárny byla také dřevěná lehátka na terasách i hřiště na volejbal, stoly na ping pong, gymnastické nářadí a dětské kolotoče. Dříve se zde konaly vyhlášené plavecké závody nebo oblíbené pikniky. Lázně navštěvovali hosté jako například Leoš Janáček nebo Vlasta Burian.

Říční a slunečné lázně je již od roku 1958 prohlášeno kulturní památkou. Provoz bazénu byl z důvodu špatného technického stavu ukončen v roce 1995. V roce 2000 byla provedena rekonstrukce a celý objekt byl využíván pouze ke kulturním akcím a prohlídkám. Nyní se do areálu život postupně vrací.

Říční a sluneční lázně v Luhačovicích

Památková chráněná stavba architekta Dušana Jurkoviče je už léta opuštěná, město Luhačovice se pro ní snaží najít nového majitele. Ačkoli byl v 90. letech uzavřen, dnes je již znovu otevřen – i když jen jako místo, kde se můžete za 70 korun pouze slunit a obdivovat Jurkovičův jedineční návrh stavby.

K dispozici jsou hostům lehátka na slunění, sprchy, rekreační badminton a občerstvení. Z hygienických důvodů prozatím nemůže být bazén napuštěn vodou, ale říční a sluneční lázně v Luhačovicích neustále hledají možnost, jak do areálu vodní akce zase vrátit.

Léčivý pramen Ottovka

Areál Vodoléčebného ústavu s plovárnou najdete na ulici Leoše Janáčka (č. 97) a v jeho těsné blízkosti se nachází lázeňský dům Jestřábí i další Jurkavičovy stavby. Lázně jsou otevřené v letní sezónu od Června do Srpna a to od 10:00 – 18:00 hodin. Za plné vstupné zaplatíte 70 Kč a snížená sazba činí 40 Kč ( platí pro půldenní vstup ). Hosté mají zvýhodněné vstupné s 50% slevou. Každý návštěvník obdrží zdarma láhev minerální vody.

Luhačovice