Máte v plánu navštívit Prahu a podívat se na slavný staroměstský orloj? Pak byste si měli s návštěvou určitě pospíšit. Opravy orloje začnou už letos na konci února a skončí až v září 2018! Budou se navíc týkat celé věže Staroměstské radnice, takže se návštěvníci nedostanou ani na radniční ochoz.

Orloj

Opravy začnou už letos na jaře. Nejdéle bude nepřístupný ochoz věže Staroměstské radnice – s jeho uzavřením se počítá po dobu sedmi měsíců. Staroměstský orloj nebude v chodu pouze pár měsíců. Po dobu oprav chce město orloj nahradit alespoň videomappingem na lešení nebo jiným podobným způsobem. Dělníci a restaurátoři se na věž vrátí po 30 letech – poslední velká oprava zde proběhla mezi lety 1984 až 86. Od té doby bylo větším zásahem v interiéru budovy pouze zbudování originálního výtahu pro návštěvníky.

Orloj

Duben 2017 – listopad 2017 bude zcela uzavřena věž Staroměstské radnice, od prosince 2017 do dubna 2018 nebude přístupná radniční kaple a v období únor 2018 – červen 2018 bude demontován pražský staroměstský orloj. Předpokládaná doba trvání celé rekonstrukce je 18 měsíců.

Oprava ke 100. výročí vzniku samostatné republiky

Jedním z důvodů k vypracování projektu na opravu všech čtyř průčelí věže, arkýře, orloje a kaple včetně jejich nového nasvícení jsou blížící se oslavy 100. výročí vzniku samostatné republiky. Projekt obnovy zároveň počítá s opravou všech břidlicových střech a stříšek. Jeho součástí jsou také dílčí statické zásahy v interiéru vyvolané různými závadami, zejména v krovu věže a kaple.

Orloj na Staroměstském náměstí

Počítá se i vytvořením nové kalendářní desky orloje. Ta bude kopií původní Mánesovi, která je uložena v Muzeu hlavního města Prahy. Současné kalendárium je ve velmi špatném stavu. Podle originálu jej jako kopii zhotovil akademický malíř Bohumír Číla, když byl v květnu 1945 orloj těžce poškozen německým dělostřeleckým ostřelováním a následným požárem. Nově také bude vymalována dvojice posuvných okének apoštolů, a to dle historických fotografií dokládajících jemnější kresbu v duchu Mánesovy kalendářní desky. Kolem devadesáti procent prací bude zvenčí věže, opraven bude také arkýř kaple a ochoz. Provoz vnitřních prostor rekonstrukce neomezí.

 

Orloj na Staroměstském náměstí