Místo konání: Tetín

Datum konání: sobota 21:00 – neděle 22.9.2024

Čas konání: 10:00 – 18:00 hod.

Další ročník Svatoludmilské pouti se uskuteční o víkendu 21. – 22. září 2024 v obci Tetín, navazujíc na více než stoletou tradici tohoto významného kulturního a duchovního setkání. Akce je pojmenována po první české kněžně a světici svaté Ludmile, která zde byla mučednicky usmrcena 15. září 921 a je považována za jednu z klíčových postav českých dějin. Tato pouť přitahuje návštěvníky nejen svým bohatým kulturním programem, ale i hlubokými duchovními kořeny.

Již tradičně se pouť koná druhý zářijový víkend a zahrnuje mnohostranný program, který začíná poutní mší svatou a pokračuje celodenní nabídkou přednášek, divadelních představení, koncertů a dalších aktivit, které osloví všechny věkové skupiny. Speciální pozornost je věnována vzdělávacím a zábavným programům, které jsou přístupné bezplatně pro všechny návštěvníky.

Oblíbenou součástí pouti je promítání filmů pod širým nebem, jež se koná vždy den před hlavním programem. Živá hudba nejrůznějších žánrů zní po celý víkend a tradiční trhy doplňují atmosféru oslavy.

Letošní ročník nabídne v neděli v 13 hodin speciální událost, kdy bude v tunele pod Damilem slavnostně otevřena nová Expozice těžby vápence. Tato novinka přitáhne zájem nejen o historii těžby v regionu, ale i o moderní přístupy k prezentaci kulturního dědictví. Svatoludmilská pouť tak opět spojuje minulost s přítomností a nabízí bohatý program pro duši i tělo.