Vinařské akce

Víno a vinice patří k Čechám a Moravě od nepaměti. První zmínky o pěstování vína jižní Moravě, jsou spojeny s X. římskou legií v druhém století našeho letopočtu. S příchodem křesťanství se pěstování vína rozšířilo i do Čech a během 14. a 16. století dochází k masívnímu rozvoji vinic, především v okolí klášterů a měst.

Víno z našich zemí mělo vždy dobrý zvuk a již ve středověku o něj byl zájem v sousedních zemích. Po krizi na přelomu 19. a 20. století, se vinařství začíná opět rozvíjet a po druhé světové válce, během socializmu stoupá rozloha vinic až na 14 000 hektarů. Přestože jsou během tohoto období šlechtěny nové odrůdy, jako Pálava, Aurelius, Muškát moravský či André.

Po roce 1990 se začala obnovovat rodinná vinařství (restituce) a producenti vín se začali více zaměřovat na kvalitu produkce. Moravská a česká vína jsou v současné době vyhlášená a patří k nejlepším v Evropě i ve světě.

Harmonická a specifická chuť, se zajímavým spektrem vůní je dělá charakteristickými mezi ostatními bílými víny. V poslední době se prosazují, hebká a sametová vína červené, s příjemnou ovocitou vůní. Moderním trendem se začínají stávat růžová vína, které mají mladistvý charakter a krásnou barvu.

V České Republice jsou dvě hlavní vinařské oblasti – Česká vinařská oblast a Moravská vinařská oblast. Česká je rozdělena na Mělnickou vinařskou oblast a Litoměřickou vinařskou oblast.
Moravská je rozdělena na Znojemská vinařská oblast, Velkopavlovická vinařská oblast, Slovácká vinařská oblast a Mikulovská vinařská oblast.

S tím, jak se v posledních desetiletích rozmáhá zážitková turistika, nabízí vinařství celou paletu ochutnávek vín, pobytů, návštěv vinných sklípků, nebo kulturních akcí.