Místo konání: Prušánky, vinné sklepy Nechory

Datum konání: sobota 21.9.2024

Čas konání: od 14:00 hod.

Slavnost vinobraní v prušáneckých Nechorách je kulturní akce, která v sobě mísí tradici, hudbu a samozřejmě skvělé víno. Tento rok se akce rozehraje v 14.00 hodin a již od úvodních chvil se návštěvníci mohou těšit na bohatý program plný hudby, tance a místních specialit. Hlavním tahákem bude tradiční krojovaný průvod, který symbolicky zahájí slavnosti tím, že ‚donesou horu‘ a ‚zarazí‘ ji do oblasti vinných sklepů Nechory, což je gesto zahajující vinobraní.

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení místních folklórních souborů chasy a hotařů, kteří předvedou taneční a zpěvní pasáže a vyhlásí tradiční ‚horenské právo‘. Toto právo symbolizuje začátek období sklizně hroznů a slavení úrody. Po ceremoniálu následuje další bohatý folklórní program, který zahrnuje ochutnávku vína od místních vinařů. Víno z této oblasti je známé svou vynikající kvalitou a rozmanitostí chutí, což dává příležitost každému návštěvníku najít svou oblíbenou chuť.

Celou akci doprovází živá hudba. K tanci a poslechu zahrají cimbálová muzika a dechová hudba, které dodají atmosféru tradičního moravského veselí. Akce nabízí nejen možnost ochutnat vynikající vína a vychutnat si tradiční hudbu, ale i prožít jedinečnou atmosféru spojenou s kulturou a tradicemi Moravy. Na závěr dne bude prostor i pro volnou zábavu, kde si mohou účastníci užít společný čas s přáteli a rodinou v příjemném prostředí vinných sklepů a okolní přírody.