Rekonstrukce Bitvy na Bílé hoře 1620: Osudové střetnutí na pražských úbočích

V září 2024 se návštěvníci Prahy mají jedinečnou příležitost stát se svědky velkolepé rekonstrukce jedné z klíčových bitev českých dějin. Bitva na Bílé hoře, která se odehrála 8. listopadu 1620, bude oživena ve dnech 21. a 22. září na historické půdě Bělohorské pláně, nedaleko pražských městských hradeb. Toto představení se zaměří na věrné ztvárnění událostí, které zásadně ovlivnily dějiny českého státu a předznamenaly počátek třicetileté války.

Rekonstrukce bude obsahovat dva dny plné historické akce, kde se několik stovek účinkujících v autentických dobových kostýmech utká v dramatickém zobrazení této bitvy. Obě armády, stavovské vojsko a císařsko-ligistické síly, zaujmou své pozice na strategicky výhodných místech, kde stavovské vojsko využilo obranné příkopy a terénní výhody návrší, zatímco císařské jednotky čelily těžkým podmínkám přístupu.

Vrchol akce bude doprovázen dramatickou hudbou a pyroefekty, které umocní atmosféru bojiště a dodají bitvě ještě větší napětí. Diváci budou moci sledovat strategické manévry obou stran a posoudit, jak taktická rozhodnutí ovlivnila průběh a výsledek střetnutí.

Tato rekonstrukce nepředstavuje pouze zábavu, ale i vzdělávací zážitek, který připomíná důležitou historickou událost a její dopad na tehdejší společnost. Následky bitvy, včetně nucené konverze na katolictví a popravy 27 čelných představitelů stavovského povstání, budou rovněž připomenuty v rámci doprovodných komentářů a výkladů, které poskytnou kontext a hlubší porozumění této klíčové historické epizodě.

Celý víkendový program nabídne návštěvníkům možnost nejen svědčit o rekonstrukci, ale i zúčastnit se doprovodných akcí, jako jsou přednášky o historii, prohlídky s průvodci v kostýmech a ukázky dobového řemesla a způsobu života. Přijďte prožít jedinečnou atmosféru Bílé hory, kde historie ožívá přímo před vašimi očima.