Ve dnech 28. a 29. září 2024 se bude na majestátním hradě Křivoklát konat 28. ročník rytířských slavností Křivoklání, které již tradičně přinášejí návštěvníkům jedinečný zážitek z doby středověku. Letošní ročník přináší řadu novinek včetně zcela nového programového bodu „Velký biják“ – Turnaj filmových hrdinů. Tento turnaj přivítá návštěvníky ve 14 hodin, kdy na nádvoří přistane okřídlený kůň Pegas, symbolizující nejen bájné stvoření, ale i ikonu filmové industrii. Tento ročník slibuje bohatý program plný šermířských soubojů, turnajových klání, rytířských průvodů, a představení filmových koní a dravců.

Diváci se mohou těšit na dobovou hudbu, párovou akrobacii, divadelní představení, kejklíře a jejich pohádky. Pro rodiny s dětmi bude připraveno dobrodružství s rytířem Merletíkem a prozkoumávání tajemných zákoutí hradu. Navíc si návštěvníci budou moci prohlédnout řemeslnický jarmark s bohatou nabídkou rukodělných výrobků a dětské dílničky.

Představení skupiny Merlet, která je známá svými účinkováními v historických filmech, zaručí kvalitní zábavu pro milovníky historie a šermu. Zvířecí miláčci z filmového plátna, předvedení Johanou Spáčilovou a sokolníkem Teirem, poskytnou fascinující ukázky výcviku.

Za hudební doprovod bude stát skupina Benedictus, která svými melodiemi podtrhne historickou atmosféru slavností. Dětská zábava bude zajištěna prostřednictvím kejklířů z divadla Šapitó a akrobatů z Aventyru.

Na své si přijdou i gurmáni. Hradní taverny nabídnou širokou paletu pochutin, od tradičního pečeného masa, přes placky až po sladkosti. Nápojový lístek bude obsahovat pivo, víno, medovinu a burčák, aby bylo zajištěno, že nikdo neodejde žíznivý ani hladový.