43. ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště, která je již řadu let největším nesoutěžním filmovým festivalem v České republice.

Kdy: 28. červenec 2017 – 6. srpen 2017

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

Uherské Hradiště nabídne již po 43. bohatý filmový raut v podobě legendární Letní filmové školy. Ta letos proběhne na přelomu července a srpna – přesněji od 28. 7. do 6. 8., aby v 7 kinosálech nabídla nad 200 klenotů světové i domácí kinematografie. Návštěvníci se mohou těšit i na celou řadu besed, divadelních představení či výstav, chybět nebude bezpočet skvělých koncertů a DJ’s.

V rámci letošního Fokusu budou představeny např. švédský němý film, žánrový suterén švédské kinematografie, fenomén severské krimi, koncepce tamního sociálního státu „folkhemmet“ i švédská současnost v kontextu imigrační krize. V dané souvislosti přivítá LFŠ řadu zajímavých švédských hostů:

Jan Holmberg je přední švédský filmový historik, který bude na letošní LFŠ prezentovat sérii přednášek o historii švédského filmu. V průběhu čtyř setkání budou diváci provedeni barvitými dějinami švédské kinematografie od počátků k dnešku.

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

Erik Hedling je profesorem filmových studií na slavné švédské univerzitě v Lundu, kde se specializuje na historii švédské kinematografie. Konkrétně se zabývá vztahem švédského filmu a společnosti ze sociálního a politického hlediska. Proto pro letošní ročník připravil výběr filmů mapujících vývoj švédského sociálního státu s akcentem na současnou geopolitickou atmosféru.

Dalším hostem bude švédský filmový režisér, producent, animátor a novinář Tarik Saleh. V devadesátých letech minulého století patřil Saleh mezi nejslavnější graffiti umělce, ale proslul především jako tvůrce videoklipů pro indie popovou královnu Lykke Li. Debutoval animovanou autorskou sci-fi Metropia a jeho poslední film Incident v Nile Hiltonu vyhrál Velkou cenu poroty na letošním festivalu Sundance. V Hradišti představí Tarik Saleh svou kompletní retrospektivu.

Velkou novinkou je nový akreditační systém, který bude umožňovat i platby online. Všechny kontakty z předchozího systému zůstávají, nikdo se tedy nemusí bát opětovné zdlouhavé registrace. A všechny zkušené návštěvníky i nováčky bezpochyby potěší také informace, že od letošního roku si každý účastník může zakoupit akreditaci na libovolný počet dnů, přičemž do 30. června jsou akreditace na 7, 8 a 9 dnů v nabídce za sníženou cenu 1450 Kč. Tolik bude v červenci stát akreditace šestidenní. Další slevu na akreditaci mohou uplatnit studenti, senioři i členové filmových klubů. Letos vycházíme vstříc i všem těm, kteří by rádi zhlédli jen jedno či dvě představení za den a akreditace na několik dnů by se jim tak nevyplatila. V prodeji budou balíčky 5, resp. 10 vstupenek na libovolná představení. Balíčku mohou využít i skupinky přátel či příbuzných, kteří by si spolu rádi zašli třeba jen na jedno „filmovkové“ představení.

Kde: Stonky 680, Uherské Hradiště

Vstupné

Jednodenní 350 Kč, devítidenní 1800 Kč

Více informací naleznete na www.acfk.cz a na www.lfs.cz