Kryt Folimanka v Praze pod Karlovem je veřejnosti otevřen vždy jednu sobotu v měsíci od 9:00 do 15:00 hodin. Vstup je zcela zdarma.

Kdy: 18. březen 2017 od 9:00 do 15:00 hodin

Štolový podzemní kryt Folimanka vznikl na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v době takzvané „studené války“. Byl budován a následně veden v režimu přísně tajné.

Kryt Folimanka

Rozloha bunkru Folimanka je 1.332 m2 a je největším krytem v Praze 2. Kapacita krytu je 1.260 ukrývaných osob, které by v případě potřeby mohly v krytu přežít po dobu 72 hodin. Kryt je v dobrém technickém stavu, vytápěný, větraný a v případě nebezpečí může okamžitě sloužit svému původnímu účelu.

Kryt Folimanka

V současné době v krytu Folimanka probíhají následující výstavy:

  • Popel Popeleční středy – výstava, která slovem i obrazem mapuje bombarodování Prahy 14. února 1945. Součástí expozice je i letecká puma.
  • Velké pražské kryty – výstava Speleologického klubu Praha, která představuje další velké pražské kryty – např. Bryksova, Thámova, Parukářka (Bezovka) a další.
  • Povodně v Praze – výstava Správy služeb hl. m. Prahy o historii povodní v Praze. Součástí výstavy jsou i ukázky protipovodňových opatření.

    Razítko

Prohlídka je volná, nekomentovaná a zabere cca 1-2 hodiny. V krytu jsou rozmístěni dobrovolníci, kteří rádi podají výklad o historii i současnosti krytu. U hlavního vchodu jsou pak k dispozici pracovníci MČ Prahy 2 a Správy služeb hl. m. Prahy, kteří rádi zodpoví jakékoliv dotazy.

V krytu je nově k dispozici i turistické razítko.

 

Vstupní část krytu slouží též jako výstavní prostory. Informace o probíhajících výstavách naleznete na www.krytfolimanka.cz