Putování za vínem a uměním po galeriích Starého města pražského. Vydejte se putovat se skleničkou dobrého vína po pražských galeriích. Výchozí bod: Karolinum, boční vchod ze Železné ulice, Praha 1.
Kdy: 9. září 2017
Návštěvníci si v sobotu 9. září budou moci na konkrétním vybraném místě zakoupit voucher, který je bude opravňovat k ochutnávce vín ve vybraných galeriích v historickém centru Prahy a stejně tak jako turisté na vinařských stezkách budou mezi 10. a 17. hodinou se sklenkou a mapkou v ruce „cestovat“ za vínem a výtvarným uměním.
Pět vinařství, která nabídnou v rámci setkání svoje výrobky:
Vinařství Volařík
Vinařství klade při pěstování velký význam na polohu vinice a vytváří vlastní řadu vín TERROIR – spojení nejprestižnějších viničních tratí s nejvhodnější odrůdou. Každá trať svou polohou, podložím a klimatickými podmínkami výrazně ovlivňuje charakter hroznů. Na etiketách vín z kolekce Terroir není dominantní odrůda, ale název viniční tratě – Kotelná, Železná, Ořechová hora, Věstonsko, Purmice, Levá klentnická. Při výrobě je terroirovým vínům věnována speciální péče tak, aby vynikla jedinečnost vinice, v níž réva roste. Mošt je zakvášen divokou kulturou kvasinek, během kvašení a následného zrání vína nejsou používána žádná čiřidla. Pracuje se s co nejmenšími dávkami oxidu siřičitého, před lahvováním je provedena pouze hrubá křemelinová filtrace. Výsledná vína pak nabízí neopakovatelnou symfonii barvy, vůně a chuti a jsou předurčena k dlouhému vývoji v lahvi. Vinařství je od roku 2011 členem Aliance vinařů V8, je i zakládajícím členem VOC Mikulov a VOC Pálava.
ZD Sedlec u Mikulova
Vinice jsou soustředěny výhradně v katastru obce Sedlec, situovány jsou na jihovýchodních svazích nad největším moravským rybníkem Nesytem, jehož zrcadlový efekt a mikroklima spolu se sprašovými půdami a vápenitým podložím dodávají těmto polohám punc jedinečnosti. Vinařství patří k tradičním výrobcům kvalitních přívlastkových vín a o jejich kvalitě svědčí mimo jiné i to, že byla podávána na slavnostních tabulích pro anglickou královnu Alžbětu II. a manželku amerického prezidenta Hillary Clintonovou.
V družstvu vyrábějí téměř převážně bílá vína, která jsou pro místní půdní a klimatické podmínky ideální, v menším zastoupení můžeme vychutnat i výborná růžová a červená vína. Filosofií firmy je, aby měla vína odrůdový charakter při zachování místního terroir, byla chuťově vyvážená, svěží a přispívala k dobré náladě.
Vinařství NEPRAŠ&cO.
Motivací k práci ve vinařství je pro ně odpovědnost k jedinečnému místu, kterým Pálava je, k historii naší kultury, k přírodě a krajině a v neposlední řadě samozřejmě také k lidem, kteří zde žili a pracovali před nimi. Plně si uvědomují, podle vlastních slov metafyzickou sílu tohoto místa, a proto si dali za úkol na ni upozornit tak, jak umějí: tedy prostřednictvím vlastního vína. Návštěvníkům vinařství chtějí ukázat mnohem více, než pouhé víno. Milovníkům vína sdruženým v Gravettien klubu chtějí zprostředkovat nevšední zážitky ze vztahu vína a jídla vytvářejících komplexní culinárium Pálavy, tohoto nejen v rámci naší země naprosto ojedinělého místa.
Víno J. Stávek
Momentálně VINAŘSKÝ DVŮR vede čtvrtou generací Jaroslavův nejmladší syn Jan StávekTÁVEK. Vzhledem k tomu, že byla pro Jana práce ve vinici a ve sklepě za mlada příliš všední, nevydal se po absolvování Gymnázia v Hustopečích hned na studium vinařství. Prvně graduoval na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci z oboru Ekochemie. Studium výroby vína zahájil až po několika sklizních samostatného vinaření. Zájem o technologie vína byl natolik hluboký, že po získání červeného inženýrského diplomu získal po sepsání dizertační práce také doktorský titul. V roce 2013, na stoleté výročí narození dědečka Boleslava Kopřivy a dědečka Josefa STÁVKA, se vinařství přejmenovává z názvu VINAŘSKÝ DVŮR na VÍNO J. STÁVEK krátce na to, v roce 2015 získalo ze 27 nominovaných vinařství prestižní titul Vinařství roku.
Vinařství Baloun
Radomil Baloun: je slyšet, je vidět a umí. Není nijak vázán konvencemi ani společenskými, ani vinařskými. Začínal soukromě podnikat za podmínek, které mu nikdo nemohl závidět, a mnohé z podnikatelů by od jakéhokoliv podnikání odradily.
V roce 1991 založil vinařství a o dva roky později se stal majitelem střediska ve Velkých Pavlovicích (bývalý sklep Státního statku) a střediska v Hustopečích (bývalé Vinařské závody). Dnes vlastní vinařskou firmu s moderními technologiemi a krásnými historickými sklepy s barikovými sudy, kde zrají vína, která pravidelně získávají ocenění na výstavách doma i v zahraničí. Říká, že k vybudování firmy k obrazu svému mu nebude jeden život stačit.
Kde: Karolinum, Praha 1
Vstupné činí 290 Kč