Oslavy padesátiletého výročí Pražského Quadriennale vyvrcholí na podzimním mezinárodním setkání kurátorů a scénografů, které se odehraje od 12. do 14. října 2017 v Praze.

Kdy: 12. říjen 2017 – 14. říjen 2017

Sympozium Porézní hranice

Sympozium, které se příznačně nazývá Porézní hranice, proběhne v prostoru Federálního shromáždění, jež v době komunistické éry pomyslně tvořilo politické blokády, barikády a především neprostupné hranice uvnitř utlačované československé společnosti. Pražské Quadrenniale vyzvalo kurátory, divadelní profesionály, scénografy, pedagogy a teoretiky z celého světa, aby se na tomto mezinárodním setkání podělili o své myšlenky a názory osvojených národních hodnot a identit.

Žijeme v neustále se měnícím světě, kde jsou nejen naše životní přístupy ovlivněny tématem „hranic“. V mnohých částech světa dochází ke zvýšenému napětí mezi lokálním a globálním vývojem, které v nás vzbuzuje spousty otázek týkající se identity nás samotných a společnosti jako celku. S otázkami hranic se neustále potýkáme i v samotné scénografické tvorbě, kde rozhraní mezi skutečností a imaginací ztrácí ostrost, a vytváření nových zážitků daleko za hranicí denní reality je hlavní náplní této profese.

Sympozium Porézní hranice

pátek odpoledne proběhne komentovaná prohlídka Nové budovy Národního muzea zaměřená na architekturu stavby, následně performance Quartiers Libres choreografky a tanečnice Nadia Beugré v Divadle Archa. Závěr dne bude patřit legendární newyorské umělkyni Penny Arcade a jejímu představení Longing Lasts Longer (Touha trvá déle) v Divadle Ponec. Sobotní odpoledne ve Veletržním paláci Národní galerie rozpohybuje japonská choreografka Yoshiko Chuma v instalaci Ai Wej Weje osmdesát performerů v rámci pohybově-vizuální instalace Secret Journey. Po finálních Conclusions na DAMU se přesuneme na afterparty do Kasáren Karlín uspořádanou společně s festivalem 4 +4 dny v pohybu.

Kde: Pražské Quadriennale 2019 (Institut umění – Divadelní ústav), Celetná 17, Praha 1

Více informací naleznete na www.pq.cz