Na všechny milovníky dobrého jídla a ty, které zajímá, co jedí, čeká skutečně bohatý program – na dvě desítky dokumentárních filmů, včetně prezentací a diskusí s nejlepšími experty a edukativní street food party.
Kde: 27. říjen 2017 – 28. říjen 2017
Dorazte v sobotu 27. – 28. října na celodenní Food Film Fest do Národní technické knihovny a Kampusu Dejvice. Uvidíte filmy o jídle z programu LSFF 2017, setkáte se třeba s Martinem Žufánkem a dozvíte se vše o slivovici a ginu na 0. ročníku festivalu české pálenky!
Uvidíte film „Dobrý, lepší, vegan“, který na LSFF 2017 získal cenu FAPPZ i film „Barbecue“ oceněný MČ Praha 6 jako nejlepší Food Film. K oběma je přichystána degustace, takže budete moci přímo během promítání místo popcornu chroupat veganské menu od Honzy Havaše, respektive barbecue menu od Zdeňka Marcína.
Program akce:
27.10.2017 – ZELENINA & MASO – Ballingův sál NTK
VEGAN LABUŽNÍKEM
11:00 hodin
Film: Dobrý – Lepší – Vegan? (52 minut), Německo
Veganství přestává být okrajový směr, naopak nabírá na…ehm…„masovosti.“ Kdy se dočkáme první michelinské veganské restaurace?
Moderuje: Marek Janáč (Vesmír)
Diskuze: prof. František vyskočil (neurofyziolog), Pavel Houdek (lektor bojových sportů, vegan)
Těšit se můžete na:
- tatarák z řepy
- dýňové curry
- hummus
Veganské menu připraví a mezi návštěvníky rozdělí Jan Havaš a jeho tým.
BARBECUE S DEGUSTACÍ
13:00 hodin
Film: Barbecue (101 minut), Austrálie
Film o grilovačkách celého světa a rituálech načichnutých dřevěným uhlím. Při barbecue totiž zdaleka nejde jen o ožehnutý kus masa…
Těšit se můžete na:
- Pastrami
- Vepřová pluma pečený v tandooru
- Tatarák z vyzrálého vs. nevyzrálého masa
- Steaky z vyzrálého vs. nevyzrálého masa… a další
Degustací provede Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu a Tomáš Pečínka, zástupce firmy Steinhauser s.r.o. Barbecue menu připravuje tým Jana Havaše.
0. FESTIVAL ČESKÉ PÁLENKY – Bellingův sál NTK
OD GENETIKY K PÁLENKÁM
16:00 hodin
Film: The Berrymakers (22 minut), Rakousko
Hledání užitečných sloučenin v drobných plodech, kterými je možné ovonět pálenky či léčit Alzheimera. Nebo oboje.
Diskuse: prof. Karel Melzoch (rektor VŠCHT), Martin Žufánek (lihovarník)
Na co se můžete těšit:
- Ovocné destiláty od Žufánka
- Pálenice Radlík
- Lihovat Kácov
- Destilérka Svach
- Zámecký lihovar Blatná… a další
Ochutnávkou pálenek provede a vše vysvětlí Martin Žufánek.
MAGICKÝ SVĚT GINU
18:30 hodin
Film: Gin: The Movie (22 minut), Velká Británie
Žádná dobrá knížka prý nezačíná: „Sedl jsem si k salátu a…“.
Filmový výlet za Brighton Gin, Hayman’s Gin, William’s Distillery, Mason’s Gin, Edinburgh Gin s lidmi z „A World of Gin“.
Diskuse: Kateřina Kluchová (Beefeater Ambassador ČR), Martin Žufánek.
Těšit se můžete na:
- Beefeater
- Beefeater 24
- Monkey 47
- Plymouth… a další
Do světa ginu uvedou a vzorky k degustaci podají Kateřina Kluchová a Martin Žufánek.
28.10.2017 – JÍDLO & NÁPOJE – Galerie NTK
KAFE (BEZ CIGÁRA)
9:30 hodin
Film: Čas na kávu (50 minut), Slovinko
Film, který je dokonalou reklamou na kávu. Určitě ale ne na tu, kterou si nosíme v kelímku a srkáme za volantem nebo ve sprintu po chodníku.
Filmem provede a kávu uvaří Terezka Balá, baristka z Doubleshotu.
MLÉKO: FAKTA A POVĚRY
12:00 hodin
Film: Mléko: fakta, čísla a pověry (52 minut), Německo
Pijte mléko, je zdravé. Vážně to tak je? Tvůrci filmu ukazují, že ani tato dokonale bílá potravina nemusí být tak úplně bez poskvrnky…
Práci s mlékem představí Mozzarellart (první producent ručně vyráběné mozzarelly v ČR)
JABLKO: DOBA JEDOVÁ?
14:00 hodin
Film: Zachraňte genofond (80 minut)
Kam až sahají kořeny jabloně? Přece k divoké jabloni z pohoří Ťan-šan! Možná ještě i dnes z ní vypěstujeme úplně nové odrůdy…
Diskuze: Jana Hajšlová (VŠCHT), Jan Abt (Cider Tátův sad), Jiří Kaplan (šlechtitel jabloní z Holovous)
PODVEČERNÍ ŽRASO
16:30 hodin
Závod sushi přes překážky, nanšanské nudle, sesamose, noční dobroty „kuej-jinši“ a všechno zapít ústřicovým pivem. Blok krátkých filmů o jídle z celého světa tak akorát před večeří.
Kde: Film Food Fest, Dejvické náměstí, Praha 6