Vaření v raném středověku
Během návštěvy české venkovské domácnosti raného středověku se seznámíme s každodenními činnostmi člověka a jeho vlivem na proměny krajiny. Poznáme způsoby získávání a úpravy potravy, přípravu dobových pokrmů, používání různých nástrojů a nezbytnost dělby práce. Prohlédneme si dobové zahrady a pole, staré odrůdy hospodářských plodin a ovocných stromů, dozvíme se o jejich využití a významu. Vyzkoušíme si mletí obilí na ručním mlýnku, přípravu kaší, těsta a pečení placek i masa dobovým způsobem. Pronikneme do světa zvláštních chutí našich předků. Zjistíme, že základem jejich každodenního jídelníčku byly kaše – obilné, luštěninové, ovocné i masové, zelené, bílé i černé. Kromě kaší nechybělo ani pečené maso, pražené obilí a jiné pochoutky. Získané znalosti o raně středověké přípravě jídel si navíc ověříme řešením zábavných úkolů a otázek.
Info: ZDE