Sladké dezerty, voňavé pečínky či dobové nápoje můžete okusit ve čtvrtek 28. září od 10:00 hodin v parku před pražskou Galerií Portheimka. Gurmánské slavnosti s názvem Sladké baroko představí staročeské pochoutky tak, jak je jedli naši předkové.
Kdy: 28. září 2017 od 10:00 do 17:00 hodin
Letošní slavnost navazuje na loňskou slavnost s názvem Hodujeme s Karlem IV., která se věnovala kulinářských specialitám středověku.
Všichni milovníci dobrého jídla a historie se mohou těšit na opulentní hodování, na kterém nebudou chybět palačinky, koláče, dorty, pečivo, zmrzlina z ovocných šťáv, kandované a zavařené ovoce, mandle, ořechy, marcipán, víno, pivo, sorbety, ovocné šťávy, pečínky či jehněčí ragú. Hodování bude doplněno dobovou hudbou a doprovodným programem pro děti, pro které bude v parku postavena barokní cesta, na jejímž konci bude čekat sladká odměna z piškotového těsta.
Typickým znakem baroka byla zdobnost a velkolepost. Ovšem cukr nebyl běžně dostupný, mohli si ho dovolit pouze ti nejbohatší. Pro kuchaře pracující pro významné šlechtické rody proto byly sladké recepty velkou výzvou. Jeden z nejslavnějších kuchařů 17. století Francois Pierre Sieur de la Varenne se zapsal do dějin, když ve své knize Le Confiturier Francais soustředil recepty na výrobu zavařenin, ovocných šťáv s cukrem a dalších sladkých dobrot. České šlechtické kuchyně objevily cukrové speciality ve stejnou dobu jako v okolních zemích. Zásluhou žen, které se vzájemně inspirovaly a staly se propagátorkami cukrových specialit, vznikla na konci 16. století Kuchařská rukopisná kniha Polyxeny z Lobkowicz, skládající se převážně z receptů na sladkosti. O 50 let později vznikla Kniha kuchyňská cukrová o všelijakých kaších, polívkách, krmích, dortích, marcipáních, koláčích, piškotích, preclících a o všelijakých takových dobrých věcí.
Kde: Galerie Portheimka, Štefánikova 68/12, Praha 5