Místo konání: Uherské Hradiště, Klub kultury

Datum konání: sobota 7.9. – neděle 8.9.2024

Čas konání: 16:00 – 19:00 hod.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí na Slovácku, která představuje bohatství a pestrost lidové tradice tohoto regionu. Akce se koná v otevřených historických památkách královského města Uherského Hradiště, které se právem pyšní titulem slovácké metropole.

Myšlenka pořádat tyto slavnosti navazuje na prvorepublikovou tradici velkých národopisných výstav v Uherském Hradišti. Rychle si získala podporu vinařských obcí a měst, a přestože má akce relativně krátkou historii, stala se prestižní a uznávanou událostí.

Slavnosti jsou nekomerční přehlídkou kulturního dědictví regionu, kterou spolupořádají Klub kultury Uherské Hradiště a mikroregiony jako Staroměstsko, Ostrožsko – Veselsko, Východní Slovácko, Dolní Poolšaví, Za Moravú, Bílé Karpaty a Buchlov.

Do programu se zapojuje téměř stovka měst a obcí z okolí Uherského Hradiště, včetně partnerských měst jako Bridgewater (Velká Británie), Mayen (Německo), Sárvár (Maďarsko), Krosno (Polsko) a Skalica (Slovensko).

Od roku 2003 se každoročně druhý víkend v září mění historické centrum Uherského Hradiště v jedno velké jeviště, kde se představují desítky folklorních souborů, cimbálových muzik a dechových kapel. Spolu s ochutnávkou vín, burčáku a regionálních specialit tvoří nezapomenutelný zážitek pro desetitisíce návštěvníků.

Významný podíl na úspěchu a popularitě této akce mají jedinečné historické památky Uherského Hradiště, které je nositelem titulu Historické město roku 2011. Genius loci sakrálních i světských objektů a tradiční lidové architektury se zde dokonale snoubí s krásou slováckých krojů a stylovým kulturním programem, což vytváří jedinečnou atmosféru Slováckých slavností vína a otevřených památek.