Místo konání: Úvalno

Datum konání: pátek 11.10. – neděle 13.10 2024

Čas konání:  8:00 – 18:00 hod.

Pokud jste milovníci nakládaného zelí, máte důvod k radosti! Už brzy se v Úvalně uskuteční tradiční Zelobraní, akce, která si získala vaši přízeň a stala se nedílnou součástí místní kultury. Hlavní hvězdou dne bude české zelí přímo z Otických polí, dostupné jak v hlávkové, tak čerstvě nakrouhané formě. Úvalno a jeho okolí jsou známé pěstováním zelí a my s hrdostí tuto tradici udržujeme, krouhání zelí se uskuteční přímo před vašima očima ve zdejším zahradnictví.

K dispozici bude i veškeré potřebné vybavení pro domácí nakládání zelí:

– Kvalitní česká cibule
– Čerstvý kopr, křen, sůl a vybrané koření
– Jablka od lokálních farmářů
– Bohatá nabídka další české zeleniny a ovoce
– Tradiční kameninové nádoby pro ideální fermentaci

Jak celý proces probíhá? Vyberete si nejlepší hlávky, my je pro vás očistíme a odstraníme košťál. Poté zelí zvážíme a na počkání pro vás nakrouháme. Následně si můžete zelí odnést domů a připravit si zásoby na zimu.

Pro ještě větší jistotu chuti vašeho zelí jsme pro vás připravili sbírku osvědčených receptů, díky kterým bude vaše zelí chutnat přesně jako to od babičky.

Letošní novinkou je speciální nabídka občerstvení, kde hlavní roli hrají samozřejmě pokrmy ze zelí. Můžete se těšit na lahodné zelné speciality, které vás jistě potěší.

Zveme vás, aby jste si přišli užít relaxační atmosféru vesnice, naložili si zdraví na zimu a ochutnali něco opravdu dobrého. A pro milovníky historických zajímavostí máme malou perličku: víte, že bez nakládaného zelí by možná nebyla objevena Amerika? Přijďte se dozvědět víc!