Téměř každý zná yoyo ze svých dětských let, ale už málo kdo ví, že s ním spojené yoyování se stalo v posledních letech sportem, který se těší velkému zájmu kluků i holek. Nenechte si tuto událost ujít!

Kdy: 11. listopad 2017

Mistrovství České republiky v yoyování

V sobotu 11. listopadu 2017 se v Divadle U22 v Praze – Uhříněvsi uskuteční již čtrnácté Yoyo Mistrovství České republiky. Výsledky mistrovství rozhodnou o vítězi Poháru České yoyo asociace, tedy soutěže, která probíhá celoročně. Mistrovství ČR v yoyování se řádí mezi největší soutěže na celém světě, a to především díky skvělé organizaci a mezinárodnímu rozsahu akce. Kategorie pro mezinárodní soutěžící, tzv. Open divize, se každoročně účastní ti nejlepší z Evropy a celého světa. Místopředseda CYA a hlavní organizátor akce Jan Novotný očekává i od letošního mistrovství vysokou účast, a to jak domácích, tak zahraničních soutěžících, ale i diváků kteří přijdou fandit nebo se jen seznámit s moderním yoyováním.

Moderní yoyo se od toho tradičního, které znáte z dětství, liší kuličkovým ložiskem, které je upevněné v centru yoya, a díky kterému se yoyo protáčí na konci provázku. Tato funkce umožňuje soutěžícím dělat složité triky. Během soutěže speciální porota hodnotí obtížnost triků, ale také jejich provedení nebo uměleckou část jednotlivých vystoupení, zda například soutěžící komunikuje s publikem nebo yoyouje do hudby.

Letos budou účastníci zápolit o nejvyšší příčky celkem v devíti kategoriích. Prostor je věnován jak začátečníkům, tak profesionálům, ale také třeba yoyerům, kteří jsou již “veterány”, tedy yoyují přes 10 let. Speciální divize je otevřena i pro ženské závodnice. O titul mistra republiky pro tento rok se v hlavní divizi utká zhruba 50 soutěžících.

Mistrovství České republiky v yoyování

Celou akci zaštiťuje Česká yoyo asociace (CYA). CYA působí v České republice již od roku 2006 a od svého založení zorganizovala akce evropského formátu (Mistrovství Evropy v letech 2010 – 2012 a 2016) a mistrovství světa, které se pořádalo v Praze v srpnu 2014. V České republice má yoyování velikou členskou základnu a je tak vůbec jednou z největších komunit na světě (po USA a Japonsku).

Kde: Uhříněves, Divadlo U22, Praha

Vstupné pro diváky je dobrovolné.

Více informací nalezenete na www.yymcr17.cya.cz