Místo konání: Holašovice, náves

Datum konání: pátek 19.7.-neděle 21.7.2024

Čas konání: pátek 10:00 – 18:00 hod.

                      sobota 8:30 – 18:00 hod.

                      neděle 8:30 – 18:00 hod.

Selské slavnosti Holašovice jsou každoroční událostí konanou v malebné vesničce Holašovice na jihu Čech. V roce 2024 se konají od 19. do 21. července. Tato akce je známá svým lidovým jarmarkem, který představuje tradiční i netradiční řemesla z České republiky i ze zahraničí. Návštěvníci mohou na rozlehlé návsi obdivovat a zakoupit keramiku, kůži, proutí, paličkované krajky, tkané oděvy a další výrobky. Mistrům řemesel jako jsou řezbáři, nožíři, kováři, hrnčíři či mincovníci zde mají možnost při jejich práci přímo přihlížet.

Program slavností není omezen pouze na jarmark řemesel, ale zahrnuje i bohatý kulturní program. Začíná v pátek v 10:00 hodin a pokračuje celý víkend s různými kulturními akcemi od 8:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení dechových kapel, folklórní hudby, kejklířů a dalších lidových umělců.

Součástí slavností je i lidová zábava pro všechny generace, jako je ručně poháněný dřevěný kolotoč, soutěže o nejlepší jihočeský koláč či buchtu a další tradiční hry. Atmosféra slavností je naplněna nostalgií a úctou k tradičním lidovým hodnotám, které jsou v dnešní době stále vzácnější.

Selské slavnosti Holašovice tak představují nejen příležitost k nákupu unikátních výrobků, ale i možnost prožít atmosféru historické vesnice plné života a tradic.