Gotická slavnost s názvem Královské stříbření Kutné Hory 2017, připomínající slavné tradice královského horního města Kutná Hora se koná 24. a 25. června 2017. Staňte se součástí tradiční gotické slavnosti připomínající slávu královského horního města!

Kdy: 24. červen 2017 – 25. červen 2017

Královské stříbření Kutné Hory 2017

Velkolepý scénář slavnosti navrací Kutnou Horu, české královské horní město, do dob o šest set dvacet let zpět, až na konec 14. a začátek 15. století. Na dva až tři dny ožívá celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti českého a římského krále Václava IV. s jeho dvorem. Aktéři i diváci navracejí se do doby, kdy byla Kutná Hora na vrcholu prosperity.

Zábavnou formou seznamuje diváky s tím, jak se dobývala stříbrná ruda a jak se zpracovávala až do podoby slavného stříbrného groše. Přibližuje zvláštnosti životního stylu středověkého horního města, všech skupin jeho obyvatel, jejich osudy společné i osobní. Celá slavnost probíhá jako velkolepá divadelní premiéra pro stovky nadšených aktérů.

Hlavní programový prostor Královského stříbření se nachází v okolí chrámu sv. Barbory, v zahradách GASKu a v historickém centru města.

Královské stříbření Kutné Hory 2017

Program akce

Do stříbrného města i letos přijede král Václav IV. se svou chotí Žofií a družinou. Toho náležitě uvítají horníci, středověcí obyvatelé Kutné Hory. Do města se také sjedou rytíři z širokého okolí, aby se zúčastnili turnajového klání na počest samotného krále vyhlášeného. Přijedou také řemeslníci, aby na tradičním jarmarku nabídli své výrobky nebo pochutiny všeho druhu. K ochutnání budou také pokrmy dle středověkých receptů a své středověké řemeslo představí například řezbář, hrnčíř nebo středověký židovský lékař, který i názorně předvede některé zákroky.

K poslechu i tanci zahrají historické hudební skupiny Gnomus, Krless nebo Peregrin a tanec lidový i dvorský předvedou vsetínská děvčata Rondellus a dámy z Hortus Gratiae. Vyzkoušet si bude možné také střelbu z luku a navštívit historické stany rytířů a lukostřelců. Pro nejmenší je připraveno divadélko, historický kolotoč a střelnice.

Královské stříbření Kutné Hory 2017

Své umění a výcvik dravých ptáků představí sokolníci, v sobotním programu byste si ještě neměli nechat ujít velké turnajové klání na koních v 13:30 hodin, pochodňový průvod a dvorskou slavnost v 21:30 hodin a následný ohňostroj.

Kde: Barborská 28, Kutná Hora

Více informací o akci naleznete na www.stribreni.cz