Kde jinde hledat perníkové království, než  v okolí u Pardubic, které se pečením perníku proslavily už před mnoha staletími. Věřte nebo ne, tradice se tady i nadále ctí, a to natolik, že tu najdete perníkovou chaloupku i s ježibábou!

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který patřil poslednímu majiteli hradu Kunětická hora, nyní nese název Perníková chaloupka a slouží jako Muzeum perníku. Výstavní expozice obsahují přes tisíc perníků z celé ČR. Dětem je výklad podáván zábavnou formou a přizpůsoben jejich věku.

Perníková Chaloupka

V prohlídce v hlavní expozici se dozvíte, že chaloupky vůbec nemusely být jen z perníku, ale také ze sušenek, koláčků, lízátek nebo zmrzliny. Také se dozvíte, že ježibába se k Jeníčkovi a Mařence nechovala vůbec ošklivě, pokud byli zdvořilí a o perníček slušně poprosili. I to si můžete vyzkoušet v praxi a nahlédnete i do čarodějnické kuchyně, kde se sladké pochoutky vyrábějí. Navíc v Muzeu parníku každý návštěvník, který absolvuje cestu strašidelným lesem uvnitř budovy, zaklepe, pozdraví a poprosí, obdrží v Perníkářské dílně Ježibáby lahodný medový perníček.

Výstava

V budově bývalého Loveckého zámečku (z roku 1882) najdete sídloÚřadu vlády Perníkového hejtmanství s celoročním provozem Muzea perníku a pohádek „Perníková chaloupka“ a se zábavnými atrakcemi pro rodiče s dětmi.

Po celý rok (s výjimkou období zimního spánku leden – únor, kdy se připravují nové expozice) můžete ochutnat „Medové zážitky z Perníkové chaloupky„, které potěší všechny vaše smysly (zrak, hmat, sluch, čich i chuť) a smysl pro humor. Výklad je veden zábavnou formou a vždy se přizpůsobuje složení a náladě konkrétní skupiny návštěvníků.

Chaloupky z perníku

Stálá expozice

  • Muzeum perníku s Pohádkovým lesem, Perníkářskou dílnou Ježibaby a Medovým rájem
  • Svět pohádek černého divadla, pohádkové peklo a Ježíškovo nebe
  • Na Muzeum perníku navazují v okolí: Vězení pro zloděje perníku, Vyhlídka na Smolíčkova jelena, Ohniště pro 12 měsíčků, úl Včelky Máje, sáně pro Mrazíka a další pohádkové exponáty

Co byste měli vědět

Přímo v „Perníkové chaloupce“ – v pohádkovém areálu je turistická ubytovna. V letních měsících si můžete cestu z Pardubic zpříjemnit plavbou parníkem po řece Labi nebo od řeky vystoupat ke hradu Kunětická hora.

Otevírací doba

Březen – Červen

pondělí: zavřeno

úterý – pátek: 13:00 – 16:00 hodin

sobota – neděle: 09:00 – 16:30 hodin

Červenec – Srpen

pondělí – neděle: 09:00 – 17:00 hodin

Září – Prosinec

pondělí: zavřeno

úterý – neděle: 13:00 – 16:30 hodin

Za vstup zaplatíte 60 Kč. Více informací naleznete na www.pernikova-chaloupka.cz