Zavítejte na zámek Mníšek pod Brdy a vychutnejte si tamní období První republiky. Prohlédněte si zachovalé pokoje posledních majitelů nebo jen relaxujte v zámeckém parku.

Zámek Mníšek pod Brdy leží asi 12 kilometrů jižně od okraje Prahy, v podhůří Brdské vrchoviny na rychlostní komunikaci R4 Praha – Strakonice.

První zmínka o zámku v Mníšku pod Brdy pochází z roku 1348 v Majestas Carolina. Podle archeologických nálezů však odhadují jeho existenci již na konci 13. či počátku 14. století. Tehdy pravděpodobně šlo o malý hrádek, který byl obehnán hradbou. Od zbytku světa ho ještě dělil příkop.

Dnes je Klasicistní zámek Mníšek pod Brdy obklopen parkem s rozhlehlým rybníkem. Zámek Mníšek pod Brdy obývala nižší šlechta, která tu setrvala až do období první republiky. A právě proto můžete na zámku zažít plnými doušky atmosféru, kterou tu zanechali minulý majitelé. Prohlídkové trasy vás provedou reprezentačními místnostmi se zámeckou kaplí nebo soukromými pokoji posledních majitelů z rodu Kastů.

Prohlídka hradu

I. návštěvnický okruh zámku zahrnuje 11 historických prostor představujících bydlení drobné šlechty na počátku 20. století. Jde o reprezentativní místnosti – Zimní jídelnu, Kapli, Velkou jídelnu, Přípravnu, Velký salon s hodinovou věží, Pánský salon, Dámský salon, Knihovnu, Pracovnu, Lovecký salon a Arkádu s nástupním schodištěm.

II. návštěvnický okruh zámku zahrnuje 6 historických prostor a Arkádu. Seznámíte se se soukromými pokoji, ve kterých poslední  majitele Kastové každodenně pobývali. Uvidíte dětské pokoje, ložnice, koupelny jsou zařízeny do nejmenších detailů, nechybí křtící zavinovačka, dobové hračky, učební pomůcky, záchod či nočník. Mnoho věcí si určitě budete pamatovat od svých babiček a dědečků.

Návštěvu zámku Mníšek pod Brdy můžete zakončit piknikem v zámecké zahradě. Zámek nabízí také prohlídky pro děti, noční prohlídky, divadla i řemesla.