Hledáte zajímavý tip pro výlet? Co takhle gotický hrad Karlštejn, který nechal v roce 1348 vystavět Karel IV., aby zde umístil vzácné korunovací klenoty. Na hradě můžete prozkoumat nejen sbírku svatých relikvií, korunovační klenoty, ale také prožít den na Karlštejně.

Karlštejn byl založen českým a římským králem, pozdějším císařem Karlem IV., jako poměrně skromná stavba o jedné věži. Záměr uložit zde a ochraňovat Korunovační klenoty Svaté říše římské a relikvií (svatých ostatků) podle posledních výzkumů pojal Karel až později, v roce 1356, a úměrně tomu byly přistavovány nové věže. Slavnostního zahájení stavby dne 10. června 1348 se spolu s Karlem IV. účastnil i první pražských arcibiskup Arnošt z Pardubic. Stavba probíhala mezi lety 1348–1357. Vnitřní výzdoba hradu byla dokončena v roce 1365. Na počátku 15. století sem byly též přivezeny české korunovací klenoty.

V současnosti je Karlštejn jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Je ve vlastnictví státu a ve správě Národního památkového ústavu, Územní památkové správy v Praze.

Kromě vlastních tří prohlídkových okruhů s průvodcem nabízí Karlštejn každoročně také celou řadu kulturních a společenských akcí – koncerty, divadla, výstavy, Karlštejnské kulturní léto, Královský průvod či tradiční Karlštejnské vinobraní. Hrad Karlštejn nabízí také možnost uspořádání svatebních obřadů a to buď ve svatební síni v budově Purkrabství na hlavním nádvoří (tzv. Diamantová síň), nebo v tzv. Hodovní síni v Císařském paláci, či open air svatební obřad pod Mariánskou věží.

V současné době je možno navštívit tři prohlídkové okruhy. I. okruh – Soukromé a reprezentační prostory Karla IV. (Císařský palác a I. patro Mariánské věže), II. okruh – Posvátné prostory hradu vč. Kaple svatého Kříže (II. patro Mariánské věže a přízemí, 1. a 2. patro Velké věže) a nově také III. prohlídkový okruh – Vyhlídka z Velké věže (3., 4. a 5. patro Velké věže).

Zajímavosti:

Původní ojedinělá výzdoba ze 14. století, soubor 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v Kapli sv. Kříže (největší na světě), největší portrétní galerie českých panovníků v ČR, vystavená replika Svatováclavské koruny českých králů, unikátní hradní studna. Sám Karel IV. pobýval na Karlštejně již v roce 1355, dohlížel zde na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především v hradních kaplí.

Karlštejn  také posloužil jako předloha divadelní hry Jaroslava Vrchlického – Noc na Karlštejně, ne jejíž náměty byl v roce 1973 natočen stejnojmenný hudební film. Od roku 1918 je Karlštejn ve vlastnictví Česka a je zpřístupněn veřejnosti.

Vstupné naleznete podrobně popsané zde v odkazu

Návštěvní dobu si můžete prostudovat zde v odkazu

Web: www.hradkarlstejn.cz