Pokud se budete chtít vydat na zříceninu hradu Pařez, pak se dostanete do krásné přírody, která je ideální pro výlet. Prachovské skály, ve kterých se hrad Pařez nachází jsou nejznámější částí Českého ráje. Lidé si sem jezdí zpravidla si odpočinout.

Hrad Pařez je zřícenina, která se nachází v severozápadní části Prachovských skal v okrese Jičín. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se mezi vesnicí Pařezská Lhota a osadou Blata nedaleko od Pařezského rybníka na pískovcové skále.

Hrad Pařez místní lidé nazývají Matoušův hrad či Husí noha. Jde o kombinaci klasického zděného hradu a skalního hradu. Obytné místnosti a sklepy se nacházely v pískovcové skále. Na skále pak byla vybudována mohutná obranná zděná věž a další kamenné obranné zdi. Dodnes se dochovalo několik ve skále vytesaných světniček a nevelké fragmenty vnějšího zdiva.

Něco málo z historie

K roku 1372 je v písemných pramenech zmiňován Petr z Pařezu, což se považuje za první doklad o existenci hradu, který byl zřejmě postaven nedlouho předtím. Zánik se datuje už do roku 1424, kdy měl být podle Františka Saldy dobit husity. Tuto teorii podporuje i nález kamenné koule do bombardy. Podle dalších archeologických nálezů netrvalo osídlení hradu déle než do poloviny 15. století.

O hradu Pařez stojícím na pískovcové skále u silnice nedaleko Pařezské Lhoty existuje minimum historicky doložených zpráv. Prameny se o hradu prvně zmiňují roku 1403 v souvislosti s Janem z Pařezu. Byl pravděpodobně potomkem Petra z Pařezu, uváděném roku 1370. Roku 1430 už byl hrad zříceninou, pravděpodobně zanikl v husitských válkách.

Okruh Prachovskými skalami

Velký okruh vás seznámí s velkým množstvím zajímavých míst Prachovských skal a je nejatraktivnější a nejzajímavější cestou skalními masívy. Pro méně náročnou prohlídku skal vám poslouží kratší Malý okruh, asi 1,5 km dlouhý. Vede nádherným prostředím Císařské chodby a najdete zde dvě vyhlídky.

Vstupné a otevírací doba

Základní vstupné 70 Kč, rodinné vstupné (2 dospělý + 2 děti) 170 Kč, snížené vstupné 30 Kč, poplatek za psa 10 Kč.

Otevřeno je od pondělí do neděle v 9:00 – 17:00 hodin.

Web: www.prachovskeskaly.com