Město Liberec zpřístupnil podzemní kryt, dlouhý zhruba 1,5 kilometrů, který se rozprostírá pod Sokolovským náměstím od Papírového náměstí až do blízkosti Frýdlantské ulice. Navíc je pro návštěvníky připravena výstava v podzemí.

Od padesátých až do osmdesátých let sloužil jako Liberecký podzemní kryt civilní obrany pro případ jaderného napadení. Dobové plakáty, plynové masky, pláštěnky i gumové návleky tu slouží jako vzpomínky na hrozbu „atlantského jestřába“, který hrozil  jadernými hlavicemi nejen v rozhlase, ale i na školách. Také tu uvidíte strojovnu, přesněji filtrovnu a strohé vybavení, které umožnilo 1500 až 2000 lidí přežít jaderné zamoření.

V krytu měli lidé počkat, v případě ohrožení 24 hodin. Podle grafu na stěně byla vidět úroveň radiace, kdy mohli lidé vyjít ven a kdy to ještě možné nebylo. Lidé si měli do krytu v případě jaderného napadení přinést vlastní jídlo, aby tu nedošlo kvůli potravinám k potyčkám.

Jako Liberecký podzemní kryt civilní obrany sloužilo podzemí pod Sokolovským náměstím až od 50. let. Původně byly chodby zřejmě štolami po vytěžené hrnčířské hlíny. Od 17. století, s rozvojem výstavby v této části města sloužily podzemní prostory jako sklepy a skladiště.

Liberecká Blanka

Před válkou, s rozvojem automobilismu, se tu začal budovat tunel. Dopravní plány, koncem třicátých let překazila válka. Začátkem 40. let se tu místo silnice začal budovat protiletecký Liberecký podzemní kryt.

Přijďte si prohlédnout tuto netradiční zajímavost, kryt civilní obrany v Liberci, na vlastní oči za každého počasí. Prohlídky se konají každou první sobotu v měsíci a je nutné se dopředu objednat.

Vstupné a otevírací doba

Plná cena 50 Kč, snížená 30 Kč. Podzemí je otevřeno každou první sobotu v měsíci – nutná rezervace. Začátky prohlídek: 8:30, 10:00 a 11:30 hodin.

Web: http://www.visitliberec.eu/en