Mariánské Lázně disponují velkým množstvím minerálních pramenů, výstavních lázeňských domů a  kolonád v čele s litinovou novobarokní kolonádou z konce 19. století. To vše a mnohem víc tvoří lázeňské město na Karlovarsku.

Kolonáda na promenádě v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně jsou mezi významnými lázněmi České republiky nejmladší – jejich historie se začala psát před necelými 200 lety. Již po 100 letech existence patřily Mariánské Lázně k nejvýznamnějším lázním světa a hostily slavně osobnosti své doby včetně členů královských rodin.

Zlatá éra lázeňství

Na začátku 20. století byly Mariánské Lázně na vrcholu. Město mělo významné postavení ve státní správě. Jeho jméno ovšem sahalo daleko za hranice rakouského císařství. V lázeňské sezóně zde pobývali významní šlechtici, umělci a podnikatelé. Svoji letní dovolenou zde opakovaně trávil nejmocnější panovník tehdejšího světa, anglický král Edward VII. V roce 1904 ho v Mariánských Lázních s velkou slávou navštívil rakouský císař František Josef I. Mariánské Lázně se stávají politickým, společenským a kulturním centrem světového významu.

Období od roku 1989 do současnosti

Po pádu komunismu a zrušení mezinárodní izolace se Mariánské Lázně znovu otevřely zahraničním návštěvníkům. Centrum města bylo z velké části opraveno, přibyly nové hotely a zařízení pro návštěvníky.

Krok za krokem se Mariánské Lázně vracejí tam kam patří. Spolu s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi tvoří tzv. Západočeský lázeňský trojúhelník, jednu z turisticky nejatraktivnějších oblastí České republiky.

Kolonáda zevnitř

Památky v Mariánských Lázních

Hlavní lázeňskou promenádou a významnou stavební památkou je pseudobarokní litinová kolonáda z roku 1889. K pitným kúrám jsou zde přivedeny prameny Křížový, Karolinin a Rudolfův. Před kolonádou se velké pozornosti těší zpívající fontána, která má každou lichou hodinu hudební produkci doplněnou ve 21 a 22 hodin scénickým osvětlením. Nejznámějšími dalšími prameny jsou Ferdinandův, Lesní a Ambrožův. Vyvěrající plyny a ložiska slatiny se používají na léčení onemocnění močových cest a ledvin, dýchacího a pohybového ústrojí a nervových chorob.

Lázeňské pavilony jsou převážně klasicistního a novorenesančního slohu. Většina domů lázeňské čtvrti nese prvky secese. V sousedství kolonády stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie, na západě, za Hlavní třídou pak pravoslavný ruský kostel sv. Vladimíra a anglikánský kostel. Nesmíme zapomenout ani na památník Fryderyka Chopina, který je umístěn ve druhém patře domu Chopin.

Kromě klasické lázeňské léčby disponují Mariánské Lázně širokou nabídkou v oblasti wellness. Jsou zde Lázeňské domy a wellness hotely, které mají vlastní balneo provozy s velkou nabídkou wellness pobytů a balíčků, relaxačních a léčebných procedur. Přítomnost odborného dohledu je samozřejmostí, stejně tak odborná konzultace s lékařem. Ať už se necháte hýčkat při některé z tradičních či moderních lázeňských procedur anebo se vydáte vylepšit svůj handicap na jediné golfové hřiště ve střední Evropě pyšnící se titulem Royal Golf Club.